Waarom zijn zonnepanelen niet zwart?

Zonnepanelen zijn blauw vanwege het type silicium (polykristallijn) dat wordt gebruikt voor een bepaald stel zonnepanelen. De blauwe kleur is grotendeels te danken aan een anti-reflecterende coating die helpt het absorptievermogen en de efficiëntie van de zonnepanelen te verbeteren.

Waarom zijn zonnepanelen niet zwart?

Zonnepanelen zijn blauw vanwege het type silicium (polykristallijn) dat wordt gebruikt voor een bepaald stel zonnepanelen. De blauwe kleur is grotendeels te danken aan een anti-reflecterende coating die helpt het absorptievermogen en de efficiëntie van de zonnepanelen te verbeteren. zwarte zonnepanelen bestaan bijna altijd uit monokristallijn, en dit zijn monokristallijne panelen. Het silicium dat wordt gebruikt in zwarte panelen of monokristallijn is veel zuiverder en verfijnder dan het polykristallijne dat wordt gebruikt in blauwe panelen.

Zwarte panelen worden vaak gezien als hogere kwaliteit omdat ze meer energie produceren en efficiënter zijn dan polykristallijne panelen. Over het algemeen zijn zonnepanelen zwart, want hoe meer licht er door een materiaal wordt geabsorbeerd, hoe heter het wordt. Zwarte oppervlakken absorberen zonlicht en worden sneller warm. Omdat zonnepanelen een laag monokristallijn silicium bevatten, reageert de zon er zo mee dat ze er zwart uitzien.

De SunPower-panelen hierboven hebben geen rails op het oppervlak van hun zonnecellen omdat ze N-type cellen gebruiken met tussengedigiteerd achtercontact. Zowel hun aanloop- als installatiekosten zijn aanzienlijk goedkoper in vergelijking met zwarte zonnepanelen. De blauwe polykristallijne zonnepaneelcellen produceren minder afval in het productieproces in vergelijking met de monokristallijne cellen. In feite zijn gekleurde zonnepanelen die met deze methode zijn gemaakt maar liefst 45% minder efficiënt dan de standaard blauwe of zwarte zonnepanelen.

Zoals ik net zei, zwarte panelen zijn ongeveer 30% heter aan de oppervlakte dan donkerblauwe of groene en ze koelen ook niet zo snel af. Ik wou dat ik kon zeggen dat zwarte backsheets zonnepanelen toestonden om zowel fotonen als witte te vangen, maar dat doen ze niet. typisch, huiseigenaren gebruiken meestal zwarte zonnepanelen omdat ze goedkoper zijn dan andere kleuropties en ook omdat zwarte zonnepanelen de meeste elektriciteit produceren, ongeveer 25- 30% meer dan andere kleuren. Omdat monokristallijne zonnecellen energiezuiniger zijn, hebt u minder monokristallijne zonnecellen nodig dan polykristallijne zonnecellen om dezelfde hoeveelheid energie te genereren.

En het belangrijkste van alles, het installeren van beide soorten panelen zal uw maandelijkse energierekening aanzienlijk verlagen. De Tesla Solar Roof tegels die op de markt zijn gekomen, zijn momenteel echter alleen verkrijgbaar in blauw, donkerblauw en zwart, en missen de textuur en vormen die Elon Musk oorspronkelijk beloofde. Kleurstoffen en coatings zijn niet goed bestand tegen zware omstandigheden, dus het is waarschijnlijk dat gekleurde panelen uiteindelijk hun levendigheid verliezen gedurende de levensduur van 25 jaar van een paneel. Het zal u misschien verbazen dat de kleur van zonnepanelen niet alleen een esthetische keuze is van de fabrikanten.

Omdat monokristallijne (zwarte) panelen een veel zorgvuldiger productieproces hebben, kosten ze meer dan blauwe panelen. Het is dus kostenonbetaalbaar voor een zonne-energiebedrijf om gekleurde zonnepanelen beschikbaar te stellen voor het geval een enkele klant ze wil.

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *