Waarom zijn zonnepanelen meestal zwart?

Door de manier waarop licht interageert met een monokristallijne siliciumlaag, lijken monokristallijne zonnepanelen zwart van kleur. Het proces van het uitlijnen van het silicium in één kristal, bekend als het Czochralski-proces, is energie-intensief en resulteert in wat verspild silicium.

Waarom zijn zonnepanelen meestal zwart?

Door de manier waarop licht interageert met een monokristallijne siliciumlaag, lijken monokristallijne zonnepanelen zwart van kleur. Het proces van het uitlijnen van het silicium in één kristal, bekend als het Czochralski-proces, is energie-intensief en resulteert in wat verspild silicium. zwarte zonnepanelen bestaan bijna altijd uit monokristallijn, en dit zijn monokristallijne panelen. Het silicium dat wordt gebruikt in zwarte panelen of monokristallijn is veel zuiverder en verfijnder dan het polykristallijne dat wordt gebruikt in blauwe panelen.

Zwarte panelen worden vaak gezien als hogere kwaliteit omdat ze meer energie produceren en efficiënter zijn dan polykristallijne panelen. Waarom zijn zonnepanelen zwart? Fabrikanten gebruiken hoogwaardige siliciumkristallen om monokristallijne zonnecellen te maken. Tijdens het productieproces rangschikt het silicium zich in één richting om één groot kristal te vormen. Vanwege deze opstelling lijkt het licht dat in wisselwerking staat met de monokristallijne cellen zwart voor het menselijk oog.

Zwarte fotovoltaïsche panelen zijn gemaakt van eenkristallijn silicium dat bekend staat als monokristallijn. Deze zonnepanelen zijn uiterst efficiënt en functioneren goed bij weinig licht. Vanwege hun efficiëntie heb je minder zwarte panelen nodig. Als u met beperkte ruimte werkt, zijn zwarte zonnepanelen een praktische oplossing.

Over het algemeen zijn zonnepanelen zwart, want hoe meer licht er door een materiaal wordt geabsorbeerd, hoe heter het wordt. Zwarte oppervlakken absorberen zonlicht en worden sneller warm. Omdat zonnepanelen een laag monokristallijn silicium bevatten, reageert de zon er zo mee dat ze er zwart uitzien. Hoewel residentiële zonne-klanten systemen willen met het hoogste vermogen voor maximale besparingen op de energiekosten, heerst esthetiek nog steeds oppermachtig als het gaat om de keuze van zonnepanelen.

Tenzij je een echte zonne-nerd bent, wist je waarschijnlijk niet dat er verschillende soorten zonnepanelen waren. Maar als het gaat om efficiëntie en kosteneffectiviteit, lijdt het geen twijfel dat zwarte zonnepanelen een uitstekende keuze zijn. Omdat monokristallijne (zwarte) panelen een veel zorgvuldiger productieproces hebben, kosten ze meer dan blauwe panelen. Zwarte achterbladen zorgen voor een meer uniforme uitstraling van het zonnepaneel, waardoor het opgaat in donkere dakmaterialen.

Dit zou een voordeel moeten zijn voor huiseigenaren, omdat zwarte zonnepanelen op de lange termijn meer elektriciteit zullen produceren en zichzelf sneller terugbetalen dan andere kleuren. Zwarte zonnepanelen bevatten meestal minder silicium, wat helpt de kosten laag te houden, maar de levensduur een klein beetje verkort. Om dit grote verschil gelijk te maken, zullen bedrijven als Silfab zonnecellen met een hoger rendement gebruiken in hun volledig zwarte modules. Anderzijds, de vooruitgang in de fotovoltaïsche technologie belooft zowel hogere efficiëntieniveaus als lagere kosten voor de zwarte panelen.

De uniforme uitlijning van siliciumkristallen in een monokristallijn paneel maakt deze panelen energiezuiniger. Het bedrijf maakt ook gebruik van een backcontactontwerp waarbij alle rails en elektrische verbindingen naar de achterkant van de zonnecellen worden verplaatst, samen met een flexibele, geleidende achterlaag om de warmte die door een module wordt geproduceerd effectiever te verspreiden. De blauwe polykristallijne zonnepaneelcellen produceren minder afval in het productieproces in vergelijking met de monokristallijne cellen. Het hele proces van het maken van een zwarte cel met één kristal is relatief ingewikkelder dan het produceren van multikristallijne blauwe zonnecellen.

Ook wordt een aanzienlijke hoeveelheid van het zuivere silicium verspild bij de productie van zwarte zonnecellen, omdat alle vier zijden van siliciumwafels worden afgehakt om de vorm van de cellen goed te krijgen. Nu je de fundamentele verschillen tussen zwarte en blauwe zonnepanelen begrijpt, wil je waarschijnlijk weten of zwarte panelen beter zijn dan blauwe panelen voor zonne-installaties thuis.

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *