Kunnen zonnepanelen wit zijn?

Elke zonnetechnologie op basis van kristallijn silicium kan nu worden gebruikt om witte - en gekleurde - modules te vervaardigen. De Sloveense fabrikant van zonnepanelen Bisol heeft een wit paneel ontwikkeld met een vermogen van 190 W.

Kunnen zonnepanelen wit zijn?

Elke zonnetechnologie op basis van kristallijn silicium kan nu worden gebruikt om witte - en gekleurde - modules te vervaardigen. De Sloveense fabrikant van zonnepanelen Bisol heeft een wit paneel ontwikkeld met een vermogen van 190 W. Het product zou een ideale oplossing zijn om naadloos te mengen met gebouwen met een groot oppervlak en het behoud van hun historische karakter. Wit is een veelzijdige kleur die zeer wenselijk is in de bouwsector.

Maar er zijn nog andere voordelen aan witte zonnepanelen die verder gaan dan hun cosmetische uiterlijk. Ze zijn efficiënter, houden de zonnepanelen zelf op een lagere temperatuur en verlagen de airconditioningkosten om ze koel te houden. De Verenigde Staten, het land dat ooit alle zonnepanelen ter wereld produceerde, zagen zijn marktaandeel crashen. En de bereidheid van Japan om snel en onvolmaakt te verzenden, hielp het uiteindelijk om zonne-energie op nutsschaal te ontwikkelen.

Meer recentelijk hebben Chinese bedrijven deze techniek nagebootst om het Japanse aandeel in de wereldwijde zonne-industrie op te eten, vertelde Greg Nemet, hoogleraar openbaar beleid aan de Universiteit van Wisconsin en de auteur van How Solar Energy Became Cheap, me. Wat zo aantrekkelijk is aan de speciale kristallijne structuur van perovskiet, is dat het vloeibare vorm kan aannemen, bijna dezelfde efficiëntie heeft als zonnecellen op siliciumbasis en eigenlijk iets goedkoper is om te maken. Een ander voordeel is dat u ze overal kunt plaatsen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat ze opvallen, en het geeft architecten veel meer speelruimte bij het ontwerpen van gebouwen met zonnetechnologieën. CSEM, een Zwitsers technologiebedrijf zonder winstoogmerk, heeft een technologie bedacht waarmee zonnepanelen precies dat kunnen doen.

Commerciële zonne-installaties kunnen grote stukken grond in beslag nemen, en hoewel zonnepanelen een zeer lange levensduur hebben, moeten ze uiteindelijk worden afgevoerd. Dus wat zijn de verschillende manieren waarop zonneverf theoretisch energie zou kunnen produceren, en hoe effectief zijn ze in hun huidige toestand? Laten we even kijken. Zonnepanelen en dakshingles op zonnedaken zijn een enorme stap voorwaarts geweest in de strijd tegen het verminderen van de uitstoot van fossiele brandstoffen, maar er blijven enkele uitdagingen bestaan. Aan de andere kant zijn er enkele gegevens dat de gekleurde bedekking invloed heeft op de outputprestaties van de zonnecellen.

Al in 1978 hadden Amerikaanse bedrijven het bevel over 95 procent van de wereldwijde zonnemarkt, volgens één studie. Simpel gezegd, deze zonneceltechnologie zou kunnen worden gebruikt om de efficiëntie van zonnepanelen te verhogen die veel verder gaat dan de huidige statistieken door een breder spectrum van licht vast te leggen. Witte zonnepanelen kunnen esthetischer zijn en passen bij veel verschillende soorten commerciële gebouwen.

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *